Photobucket

10/12/08

"ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ" ΑΝΝΑ

Η αλήθεια είναι ότι είχα δίλημμα για το αν θα έγραφα ή όχι κριτική για το νέο cd της Άννας Βίσση στο blog, κι αυτο γιατί βαριέμαι απίστευτα τα κακεντρεχή σχόλια απ'όσους την αντιπαθούν επειδή απλά they love to hate her. Όπως δε μου αρέσουν οι φανατισμοί για οποιονδήποτε καλλιτέχνη, έτσι δε μου αρέσουν και οι εμπάθειες. Εννοείται ότι είναι σεβαστές ΟΛΕΣ οι απόψεις, αλλά το post είναι για το cd της Άννας κι όχι για την ίδια την Άννα.
Το αλμπουμ δεν σας κρύβω ότι στην αρχή με "ξένισε" λόγω της ιδιαιτερότητας στη μουσική, το στίχο και την ερμηνεία της Άννας, όμως ακούγοντας το ξανά και ξανά διαπίστωσα πόσο καλός κι ενδιαφέρον δίσκος είναι και χαίρομαι που η Άννα τόλμησε να κάνει κάτι διαφορετικό. Ο δίσκος δε νομίζω να πάει καλά εμπορικά, όχι μόνο γιατι οι πωλήσεις έχουν πέσει έτσι κι αλλιώς, αλλά κυρίως επειδή ο περισσότερος κόσμος την θέλει σε πιο ντιριντάχτα και λαικά μονοπάτια.
Photobucket

"ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ" Track by Track

1. ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ: Ένα από τα πιο λάγνα κομμάτια που έχει ερμηνεύσει η Άννα Βίσση, με καταπληκτικούς στίχους από την Ελεάνα Βραχάλη. (9)
2. ΑΝ Σ'ΕΡΩΤΕΥΤΩ: Διασκευή από ένα B' side της Christina Aguilera με τίτλο "That's what love can do", ένα πολύ καλό κι ερωτικό pop κομμάτι που όμως δεν είναι καλύτερο από το original αλλά ακούγεται ευχάριστα. (7)
3. ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ ΚΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ: Η μουσική της ίδιας της Άννας και σε στίχους της Μυρτώς Κοντοβά, θυμίζει την παλιά καλή Άννα των 80s και 90s. Από τους στίχους καταλαβαίνει κανείς ότι αναφέρεται στον Νίκο Καρβέλα. (9)
4. ΡΙΣΚΟ: Ένα από τα πολλά αγαπημένα μου από το cd, ξεχωρίζει από το πρώτο άκουσμα κιόλας, με δυνατή ερμηνεία, μουσική και στίχο από την Ελεάνα Βραχάλη ("Είσαι στη ζωή μου το μεγάλο ρίσκο/ είσαι λουλούδι στον γκρεμό, εκεί σε βρίσκω/ κι αν είχε ο θάνατος φωνή θά'λεγε ζήσ'το/ κι εσύ είσαι τελικά αγάπη"). (10)
5. ΑΝΑΚΩΧΗ: Πολύ ιδιαίτερο κομμάτι που δεν σε κερδίζει αμέσως, αλλά σιγα-σιγά it grows on you. Μιλάει για τα αντιφατικά συναισθήματα που υπάρχουν στις σχέσεις, ξεκινάει ήρεμα και εξελίσσεται σε μια δυνατή ροκ μπαλλάντα. (8)
Photobucket
6. ΣΤΗ ΠΥΡΑ: Όταν το άκουσα για πρώτη φορά είπα "τι μαλακία είναι αυτή", όμως τώρα μου αρέσει πολύ, όχι επειδή πρέπει να μου αρέσει σώνει και ντε επειδή είναι η Άννα, αλλά επειδή πρόκειται για ένα επανασταστικό σύγχρονο τραγούδι με μια απίστευτη ροκ ερμηνεία. Θα συζητηθεί αρκετά το κομμάτι αυτό. Οι στίχοι είναι της Μυρτώς Κοντοβά ("Μπορείς απόψε να βγεις/ μ'όλες τις τσούλες της Γης/ βγες μπροστά, δυνατά για νέους έρωτες/ να βρεις κορίτσια σωστά/ για να χαρεί κι η μαμά/ στη πυρά, στη πυρά με τις ξενέρωτες"). (8)
7. ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ: Ατυχής διασκευή ενός παλιού απαγορευμένου ρεμπέτικου, το χειρότερο κομμάτι στο αλμπουμ, καλύτερα να έλειπε, δεν την παλεύω να το ακούω όσες φορές κι αν ακούω το cd, forward αμέσως! (2)
8. ΜΕΤΑΛΛΟ: Διασκευή του "Ni tu ni yo" της υπέροχης Luz Casal σε στίχους της Μυρτώς Κοντοβά. Σίγουρα δεν συγκρίνεται με το original και την υπέροχη ερμηνεία της αγαπημένης μου Luz, αλλά είναι αξιοπρεπής και ακούγεται ευχάριστα ("Η αγάπη ποτέ δεν φτάνει/ για πλάσματα διψασμένα/ κάτι παιδιά σαν εσένα κι εμένα στη Γη/ μπορεί να τα τρελάνει") (7)
9. ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ: Πολύ δυνατή ερωτική μπαλλάντα κι ένα κομμάτι που εντυπωσιάζει από την αρχή. Δεν πρωτοτυπεί σε κάτι, είναι η κλασική Άννα. (7.5)
10. ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ: Το πιο ευχάριστο και feel good κομμάτι του αλμπουμ που σε κερδίζει αμέσως. Μου αρέσει πάρα πολύ! (10)
Photobucket
11. ΑΛΗΤΙΣΣΑ ΨΥΧΗ: Επίσης ένα απο τ'αγαπημένα μου, που νομίζω εκφράζει πολύ κόσμο. Πρωτότυπο ζειμπέκικο με τέλεια φωνητικά κι ερμηνεία. (10)
12. ΘΕΛΩ ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ: Ιδιαίτερο κομμάτι που δεν θυμίζει με τίποτα ελληνικό, συγκλονιστική ερμηνεία και "έντονος" στίχος, με εξαιρετικά operatic φωνητικά. Είναι περίπτωση love it or hate it. (10)
13. ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ: Δεν ξέρω ακόμα αν μου αρέσει ή όχι αυτό το κομμάτι. Μάλλον αδιάφορο μου είναι και με ψιλοκουράζει όταν το ακούω. (5)
14. ΚΟΝΤΡΑ: Πολύ καλή διασκευή του "Breathless" του Dan Wilson, με πορώνει ο στίχος της Μυρτώς Κοντοβά και η "ερωτική" δυναμική στην ερμηνεία της Άννας, να πω ότι μου αρέσει πιο πολύ από το original? Ναι θα το πω:-) Πιο ροκ και δυναμικό ("Υπάρχει πάντα μια απόσταση μικρή/ από τον έρωτα ως την καταστροφή"). (10)
15. ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΟΥ: Δεν χρειάζεται συστάσεις, ήδη ακούγεται παντού, είναι το κομμάτι που σηματοδότησε την επιστροφή της, με θετική ενέργεια στην ερμηνεία και στον στίχο του Γιώργου Μίτσιγκα. Για την μουσική του Γιάννη Κυφωνίδη τι να πω, απλά τέλεια και πολύ καλή η προσθήκη των irish pipes. (10)
Photobucket
OVERALL: 8/10
Αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες δίσκους που έχει κυκλοφορήσει η Άννα Βίσση τα τελευταία 10 χρόνια. Όσοι τον ακούσατε περιμένω τις απόψεις σας!

PS: To εξώφυλλο εξακολουθώ να το θεωρώ χάλι!
Photobucket

32 bugged up:

Ε.Α. είπε...

ekane ena vima pio pera , kai tha apodixthei pws i kateythinsi itan pros ta empros
apo tin wra pou mou to steilan mpike sto repeat kai tha meinei gia tis epomenes meres sigoura
a! kai gotan project live kikloforise!!
kalo kalo apogeyma! :)

ProFyLaKtiKo είπε...

αχ επιτέλους και ένα τόπικ να ξεχαστούμε!

λοιπόν για το κόντρα δε θα μιλήσω καθώς, μου αρέσει τόσο το ξένο και δε μπορώ το ελληνικό.

θα συμφωνήσω για το ένα λεπτό που για κάποιο λόγο θέλω να το ακούω συνέχεια..

p.s. το εξώυφυλλο μου θυμίζει κάτι σε αμελί, κάτι σε αλίκη στη χώρα των θαυμάτων κτλ

europanos είπε...

Φιλαράκο, κανονικά δε θα έπρεπε να σχολιάζω για το νέο άλμπουμ της Βίσση αλλά να είμαι κι εγώ μαζί με αυτά τα υπέροχα δεκαπεντάχρονα να διαδηλώνουμε στο κέντρο της αθήνας! Αλλά επειδή είμαι για λίγες μέρες εκτός της πόλης και βαριέμαι, είπα να γράψω κι εγώ για το άλμπουμ της διαχρονικά καλύτερης Ελληνίδας ποπ τραγουδίστριας!

Λοιπόν το Απαγορευμένο είναι όντως ένα πολύ ιδιαίτερο άλμπουμ, έχει την καλύτερη παραγωγή και ενορχήστρωση που έχουμε ακούσει ποτέ σε άλμπουμ της Βίσση και μερικές εξαιρετικές διασκευές! Η ερμηνεία της πάντα κορυφαία, needless to elaborate more on this!
Βρίσκω τους στίχους ιδιαίτερα προσεγμένους, το Απαγορευμένο και η Κόντρα μιλάνε πολύ όμορφα για τον "κρυφό" έρωτα που δεν αρέσει σε τρίτους, ενώ το Ρίσκο (αν και δεν είναι από τα αγαπημένα μου) ορίζει εντούτοις τον έρωτα στα πραγματικά του πλαίσια (ο έρωτας είναι θύελλα... δρομολόγιο χωρίς επιστροφή... είναι κούρσα δίχως φρένα...! ο έρωτας φτάνει στα άκρα και στην υπερβολή, δεν ανέχεται τα μέτρια πράγματα ... κλπ).

Μουσικά γενικότερα είναι ένας πολύ alternative pop δίσκος, έχει κόντρα μελωδίες (βλ. πχ το ομώνυμο τραγούδι), έχει ψαγμένες γέφυρες, έχει περίεργη μίξη οργάνων (ηλεκτρικές κιθάρες με μπουζούκι), έχει πολύ καλά ονόματα γενικότερα στη σύνθεση και στην παραγωγή!

Δικά μου αγαπημένα (αν και είναι πολύ πρόωρο αυτό γιατί μόλις εχθές κυκλοφόρησε ο δίσκος) εκτός από το ομώνυμο είναι η Ανακωχή, η Κόντρα και το Κάνε κάτι!

Εκεί που θα διαφωνήσω κάθετα μαζί σου είναι στο εξώφυλλο, θεωρώ το χαμόγελο της πολύ αινιγματικό και σέξι ενώ είναι φωτισμένη υπέροχα η φώτο! Μινιμαλιστική, γυμνή, ουσιαστική Άννα Βίσση!

Γιαννάκη, ανυπομονώ να πάμε μαζί να τη δούμε όταν θα εμφανιστεί στο Αθηνών Αρένα τον Ιανουάριο και να πωρωθούμε παρέα (όπως παλιά!)

musicbug είπε...

The Espressionist: Repeat ki agios o theos ki egw, toxw liosei! Den kserw emporika pws tha paei, alla i idia fenete oti to goustarei poly ayto to album apo ton tropo pou ta erminevei. Tha katevasw Gotan Project, mou aresoun arketa.

ProFyLaKtiKo: Einai ontws poly piasariko kai kollitiko kommati to "ena lepto". Exeis dikio gia to cover ki omologw oti exei arxisei na mou aresei:-)

europanos: Geia sou re filara!!!! To "Risko" krima pou de sou aresei, einai apla KOMMATARA! To pisteveis oti meta apo ayta pou garfeis gia to exwfyllo arxise na mou aresei? Telika exeis megali epirroi panw mou kwlopaidi:-) Kala, ennoeite tha pame mazi Anna, me oli tin parea ki emeis tha syntonizoume:-)

Kalo vrady!!!!

Ανώνυμος είπε...

το καλο φιλε μου ειναι οτι εχει εισαγει μελωδιες που δεν εχουμε συνηθισει να ακουμε σε ελληνικο ρεπερτοριο κι αυτο νομιζω ειναι μεγαλο βημα (κι ας ειναι διασκευες)
Στο κατω-κατω ποιος αλλος θα τολμουσε να τα κανει; κανεις δεν εχει τη σιγουρια της Βισση...
Πάντως on the whole ειναι ενα ευπαρουσιαστο comeback

To Katinaki είπε...

Είναι εμφανές ότι στο νέο cd έχει πέσει πολλή δουλειά και δεν είναι "άλλο ένα cd που έγραψε ο Καρβέλας στην τουαλέτα"! Οπωσδήποτε όμως, πριν το κρίνει κάποιος θα πρέπει να το ακούσει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3 φορές γιατί πέραν του "Παρελθόν", "Στην Πυρά" και "Μακριά κι αγαπημένοι", δεν περιέχει άλλα "εύκολα", "fast-food hits".
Εγώ έχω τρελλαθεί με το "Κάνε κάτι", το "1 Λεπτό" και το "ΑπαγορευμένΟ" και γενικά μου αρέσουν όλα πάρα πολύ, εκτός από το Ρεμπέτικο-Ραπ που κακίστως το βάλαν στη μέση του cd γιατί χαλάει όλη την ωραία ατμόσφαιρα που έχεις φτιάξει. Άθλιο και το "Αλήτισσα ψυχή". Εξαιρετικά ενδιαφέρον το "Ανακωχή" και το "Θέλω μια αγάπη". Το "Στην πυρά" είναι σίγουρο χίτ στα Club και γενικά ο δίσκος περιέχει μπόλικα radio friendly τραγούδια!
Μπράβο στην Άννα, και ... αναμένουμε το σόου στο Αρένα, ελπίζω αντάξιο και ανώτερο του Βοτανικού!

kostassol είπε...

teleio CD ..xairomai poly pou EPITELOUS tolmise kai xefyge apo ton karvela...kai eytyxos loipon ta skylotragouda....sygxaritiria tha skisei to cd

Ανώνυμος είπε...

δεν έχω ακούσει πολλά, δυο-τρία μόνο. αλλά μ' αρέσει που έκανε ένα βήμα παραπάνω και ξέφυγε από τις εύπεπτες κοτσάνες του καρβέλα. για εμένα είναι μια από τις πρώτες αγάπες, την ακούω από μικρούλης. και χαίρομαι ιδιαίτερα που ξέφυγε από τη λαϊκοπόπ λογική. καλή σου μέρα, boy!

Ανώνυμος είπε...

Οι "κοτσάνες" του Καρβέλα και τα τραγούδια της τουαλέτας, κατα κάποιους, ακριβώς επειδή δεν ήταν εύπεπτα ξένιζαν το κοινό. Διότι και στον προηγούμενο τουλάχιστον δίσκο, είχαμε και εκεί νέους ήχους και στίχους κατεβατά. Απλά εκεί το άκουσμα του ονόματος του Καρβέλα και των προκλητικών τίτλων, διέγειρε την ευθιξία της αισθητικής του ταλαίπωρου αυτού κοινού. To cd θα μπορούσε να το είχε γράψει ο Καρβέλας, μου θυμίζει τους δίσκους που κάνανε στα τέλη 90s.Αλλά είπαμε...
Το "απαγορευμένο" είναι λοιπόν, μίλια, για να μην πω αιώνες, μακρυά από την ελληνική πραγματικότητα και πως να μην είναι όταν το δημιουργούν κάποιοι από τους καλύτερους πραγωγούς του πλανήτη. Οι οποίοι δε, πέραν της νοοτροπίας "τι θα φτιάξουμε για να πουλήσουμε" που επικρατεί στο κλείνον (πιο κλείνον δε γίνεται) άστυ, έχουν άποψη, αισθητική, έμπνευση και άριστη γνώση του αντικειμένου τους. Επομένως to cd αποτελεί αντικείμενο μελέτης για επίδοξους παραγωγούς, μουσικούς, ενορχηστρωτές, ηχολήπτες, ερμηνευτές (αν και για τους τελευταίους αυτό ίσχυε πάντα) μιας που τα επίπεδα αυτών ξεπερνούν τις προσδοκίες για ελληνικό cd. Να δώσουμε και τα εύσημα όμως και στους 'Ελληνες δημιουργούς που έδωσαν τον πραγματικά καλύτερό τους εαυτό αν και βοήθησαν πολύ οι ενορχηστρώσεις και η παραγωγή της 'Αννας στην ανάδειξή τους. Τέλος η 'Αννα Βίσση αποδεικνύει ότι όταν λείπει από τη δισκογραφία, τότε από τη δισκογραφία λείπει ένα σημαντικό κομμάτι της και φαντάζει όαση στην καμένη γη(πλέον και κυριολεκτικά), είτε το θέλουν οι αναρχικά ενάντιοί της, είτε όχι...
Αγαπημένα 5(με τυχαία σειρά):
Ρίσκο-Ανακωχή-Κόντρα-Ενα λεπτό-Πιο κοντά

GZ είπε...

Συμφωνώ για τα περισσότερα, όπως το "Πιο κοντά". Η Άννα κατάφερε να κάνει έναν πολύ συμπαθητικό δίσκο για άλλη μια φορά που δεν παίζεται! Το εξώφυλλο το έχω συνηθίσει και ταιριάζει με κάποια τραγούδια.

musicbug είπε...

Ανώνυμος: Egw kati parapanw apo eyparousiasto tha to elega to come back tis, einai ontws megalo vima alla kai pali den eixe kati na xasei, opws les einai i Anna Vissi ki ayto apo mono tou vgazei mia sigouria kai pio poly tolmi.

To Katinaki: Symfwnw sta perissotera ap'osa les, kai kiriws gia to rebetiko pou ontws kovei tin atmosfera pou eixan toso kala ftiaksei ta proigoumena tracks. Diafwnw stin "Alitissa psyxi", einai ena kommati pou vgazei magkia, kiriws omws diafwnw gia ton Votaniko, to thewrw ena apo ta kalytera show pou exei parousiasei.

kostassol: Makari na skisei giati einai enas pragmatika poly kalos diskos, ki egw molis ton akousa 2-3 fores eipa epitelous i Anna se kati pou goustarei ki ekeini poly na kanei, fenete exallou apo tin ermineia tis kai ti symmetoxi tis sto album.

unclescrooge: Kalispera:-) Ki egw xairomai pou ekane kati allo apo ayta pou exoume sinithisei. Emena prwti mou agapi itan i Aleksia, alla i Anna einai i diaxronikoteri mou agapi tosa xronia!

giorgoStar: Telika to "Pio konta" arseei se poly kosmo ap'oti exw paratirisei, emena de me trelenei akoma, xwris na to thewrw kako. Oson afora ton Karvela, exei grapsei kommatares stin Anna alla kai merikes megales "patates", sxedon tin eixe parei sto laimo tou kapoies fores. Sto cd ayto pou i Anna eixe tin epivlepsi se ola, akougete pio freskia, pio thetiki, me perissoteri energeia kai fainetai ksekathara pantou. An den itan i Anna stin elliniki pop tha itan poly vareta ta pragmata. Tha ta poume kai to vrady an mpeis msn, kisses!!!!

G7: Hey there:-) Kalosirthes:-) To exwfyllo exw arxisei ki egw na to sinithizw siga siga, alla pistevw oti sto booklet eixe poly kalyteres photos.

To Katinaki είπε...

mmmm music bug, an prosekses, grafw makari i arena na einai "antaxio i anwtero" apo votaniko. Ennow oti o Botanikos mou arese para para poly kai thelw kati antistixi i anwtero!!

GZ είπε...

Ok egrapsa sto blog ti gnomi mou! (+S' evala kai sti lista me ta kala blog)και ψήφισε και στο poll μου

musicbug είπε...

To Katinaki: Sorry apla mallon to diavasa i to katalava lathos:-) O Votanikos anevase psila ton pixi, elpizo ki egw na parousiasei kati toso kalo!

GZ: Tha ta kanw ola, mpenw right away:-) Thanx!

Ανώνυμος είπε...

Απλά τέλειο.
Απο τις λίγες φορές που ακούω ένα album και δεν χρειάζεται να το ξανακούσω δεύτερη φορά για να πω ότι το γουστάρω.
Επιτέλους μια 'Αννα διαφορετική. Αδιαφορώ αν το album θα πουλήσει ή όχι και χαίρομαι που πέταξε τα τσιφτετέλια στην άκρη. Καιρός να ακούσουμε και κάτι άλλο σε αυτή τη χώρα.
Το "Πυρά" όταν το πρωτοάκουσα, γέλασα αρκετά και μου άρεσε το ξεσηκωτικό στυλάκι. θα κάνει θραύση σε κάποια clubs...

Το απαγορευμένο ρεμπέτικο εμένα πάλι μου άρεσε :) Τελικά είναι ένα album που περιέχει πολλά κομμάτια που ή θα τα γουστάρεις ή όχι.

uberbastard είπε...

ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ ΚΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ;)

One Big DJ είπε...

emena mou aresei POLY!

ethanandthecity είπε...

Αν και ανήκω σε αυτούς που την κράζουν ανελέητα και σε κάθε ευκαιρία, οφείλω να παραδεχτώ πως πρόκειται για μια πολύ προσεγμένη δουλειά τηρουμένων των αναλογιών!

musicbug είπε...

Μητσάκος: Kala to "Stin pyra" tha skisei, alla tha prokalesei ki arnitikes antidraseis pistevw, einai ena poly exypno kommati! To rebetiko me tipota den mporw na to akousw, me xalaei o amanes me to rap!

uberbastard: Diforoumeni protasi, i protimas na eiste me tin Anna (mousika) makria ki agapimenoi, i s'aresei poly to sygkekrimeno kommati:-)

One Big DJ: Emena mou aresei PARA POLY:-))

ethanandthecity: Ta exw dei ta posts sou pou tin krazeis:-) Xairomai pou sou ekane kali entiposi to album!

Leviathan είπε...

akousa liga..alla marese i allagi...auta pou elege teleutaia de borousa kan na ta anexto...kalimera!

musicbug είπε...

Leviathan: Hey:-)) Xairomai pou sou ekanan kali entiposi osa exeis akousei i dei, egw den eixa provlima me ayta pou elege kai pio prin, alla mou aresei pou paei ena vima parapera.

georgethebeast είπε...

peite me kako
peite me axristo alla den mporo
proseje
an ayto to cd to eixe vgalei prin 10 as poume xronia tha tin sevomouna kai tha elega nai ontos i tipissa ajizei tin prosoxi mou
alla oxi pia
pistevo oti itan mia kinisi kai kala as paro ton eayto mou sta sovara kai na afiso ta karvellika kai ta asxeta kai na deijo ligo piotita
kai gia na min me maloseis to akousa to cd....gia na to jeperaso eprepe na valo girls aloud....

ps.pantos an thelei edeije oti mporei na kanei kati allo
kai as vgei epitelous apo tin sfaira tou prepei na pouliso
as kanei sinergasia me lcd soundsystem na ta spasei
(skepsou elliniki diaskeyi sto new york i love u se athina se agapao alla mou kais thn kardia? me peiragmena fonitika tis vissis?)
mia idea erija!

GZ είπε...

Η Άννα έχει φύγει εδώ και καιρό από τη σφαίρα "του πρέπει να πουλήσω"!

Leviathan είπε...

to pan gia mena einai enas kallitexnis na exellisetai..xairomai pou to kanei!! :) kalo sou vradi!

uberbastard είπε...

εχεις προσκληση αγαπητε μου :)

Ανώνυμος είπε...

Ξέρω ότι πολλοί θα με μισήσετε με όσα θα πω...

Όταν άκουσα ότι η Άννα θα κάνει album μακρυά από Καρβέλα χάρηκα και το περίμενα με μεγάλο ενδιαφέρον. Θεωρώ τη Βίσση μία εξαιρετική τραγουδίστρια και κατά τη γνώμη μου το γεγονός ότι είχε κολλήσει με το Καρβέλα τόσα πολλά χρόνια θεωρώ ότι έκανε κακό στη καριέρα της.

Το πρώτο δείγμα (Το Παρελθόν Μου) με άφησε τελείως αδιάφορο και συνεχίζω να το θεωρώ ολίγον αρπαχτή του τύπου ας-κάνουμε-ένα-τραγούδι-για-μια-ψωροταινία-μπας-και-τη-δει-κανείς.

Το δεύτερο κομμάτι ομολογώ πως με κέρδισε το ενδιαφέρον και μπράβο που διάλεξε ένα trip-hop κομμάτι ως title song για το album, προφανώς στη προσπάθεια να υπογραμμίσει τη διαφορετική κατεύθυνση που θα είχε το album.

Δυστυχώς όμως το album είναι ότι πιο φτηνό και μουσικά χυδαίο έχω ακούσει τα τελευταία 5 χρόνια. Προσπαθώ να καταλάβω το νόημα ενός album που προσπαθεί να παντρέψει trip-hop με παλιο b-side της Christina Aguilera, Luz Casal, απαγορευμένα ρεμπέτικα, τις κάκιστες συνθέσεις της ίδιες της Άννας και ολίγον από μπουζούκι πίστας. Λίγο από όλα λοιπόν, στην αρπακόλα, να 'χαμε να λέγαμε δηλαδή ότι και καλά κάνουμε διαφορετική μουσική για πρώτη φορά και αηδίες.

Αν εξαιρέσει κανείς λοιπόν την έντιμη προσπάθεια που γίνεται στο κομμάτι "Απαγορευμένο" (με τους gay friendly στίχους που βρίσκω ολίγον επιτηδευμένους) το υπόλοιπο album βυθίζεται στη μετριότητα, κενό μελωδιών, ενορχηστρώσεων, ιδεών και ερμηνείας.

Για το τέλος άφησα το "Στη Πυρρά". Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν μια γυναίκα που υποτίθεται ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες σταρ στην Ελλάδα να τραγουδά τέτοιες γελοιότητες. Κομμάτι που θα ταίριαζε γάντι στην Έλενα Βέντη ή οποιαδήποτε άλλη ανάλογη σταρ πίστας σε διψήφιο χιλιόμετρο εθνικής οδού. Ακόμα και αν παραβλέψεις τα λόγια, το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον αστείο.

Musicbug σε έχω κανει add στο blogroll μου.

musicbug είπε...

georgethebeast: Sevasti i apopsi sou, alla an ithele na poulisei de tha evgaze ayto to cd, alla kati san to "Travma" i to "Antidoto" klp pou itan petyximenes syntages. Ti mia lete na kanei kati diaforetiko ektos Karvela klp, ki otan to kanei pali ta idia:-)

GZ: Me kalypses:-)

Leviathan: Exei exelixthei arketes fores, isws oxi se toso megalo vathmo alla me mikra tragoudia-diamantakia pou kryvei se kathe disko, kai sinithws ayta den ginontai epityxies. Kalo vrady boy;-)

uberbastard: Got it:-) Vgike apo to fourno to post kai einai etoimo kai fresko:-))

impressedguy: Katarxin xairomai para poly otan akougontai diaforetikes apopseis pou den periexoun empatheia alla apla mia kaki kritiki. Sevomai 100% ti gnwmi sou, asxeto me to an diafwnw, an kai thewrw ypervoliko ton xaraktirismo "oti pio ftino kai mousika xydeo". An exereseis tis diaskeves pou ok, den tis goustaroun polloi, thewrw oti stixourxika kai mousika ta kommatia einai para poly kala se sxesi me proigoumenes douleies tis.
Se ekana ki egw add, oxi epeidi me ekanes ki esy, alla epeidi pleon mpenw kathimerina sto diko sou ara stefetai se favorite:-)

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω πως κρίνετε τη χυδαιότητα ή τι έννοια δίνεται στην λέξη αυτή αλλά λέω με σιγουριά πως αυτός ο δίσκος δεν αποτελεί μέρος της.
Να πω χυδαιότητα τις επαναλαμβανόμενες επανακυκλοφορίες δίσκων με δώρο 3 "νέα" τραγούδια και τα 2 μονοκάμερα video clips, μάλιστα. Να πω χυδαιότητα τα best of 5χρονων καριέρων με δώρο πάλι 3 νέα τραγούδια και τα μονοκάμερα videoclips της 5χρονης αυτής πορείας, μάλιστα, να το πω. Να πω χυδαιότητα την επένδυση τηλεοπτικών σποτ κινητής τηλεφωνίας με ένα τραγούδι σε εναλλακτικές, που όμως μας παρουσιάζεται ως νέο, κι αυτό μπορώ να το πω. Χυδαιότητα να χαρακτηρίσω τους καλλιτέχνες που "πρέπει" να βγάζουν δίσκους και τραγούδια σε ετήσια βάση, που είναι ουσιαστικά η κόπια του προηγούμενου δίσκου με διαφορετικά μεν, ολόιδιου ύφους δε, λόγια και μουσική, για να'χουν να υποστηρίζουν τα σχήματα στα κέντρα διασκέδασης που τραγουδάνε, αυτο κι αν το πω. Να πω και χυδαιότητα το ότι όταν βγάζει "έναλλακτική" καλλιτέχνις τραγούδι με τίτλο "Πάμε Χαβάη", τότε το κάνουμε mega hit και το αποθεώνουμε, αν τοβγαζε εμπορική καλλιτέχνις και μάλιστα με υπογραφή συνθέτη Καρβέλα, τότε ετοιμάζουμε σταυρούς, σκόρδα, ασημένιες πρόκες και στήνουμε την πυρά...
Και μιας που το ανέφερα, όταν η Μαντόνα ή όποια άλλη popstar μικρή και μεγάλη σε ηλικία και βεληνεκές, πει στίχους με παρόμοιο ύφος του "Στην πυρά", που θα πετάξουν και 2-3 κοσμητικά επίθετα παραπάνω αλλά και να υπονοούν διάφορα για την κρεβατοκάμαρα, τότε να το βάλουμε στη διαπασών και να το ξεσηκώσουμε στα κλαμπς. 'Οταν το λέει όμως μόνο η 'Αννα είναι χυδαίο (διότι και με 'Ελενα Βέντη είναι cult)...
To cd δε μπορεί να συγκριθεί λοιπόν με όλο αυτό που γίνεται στην ελληνική δισκογραφία και μάλιστα να το κατατάξεις στα τελευταάια και πιο χυδαία των τελευταίων και των χείριστων. Το θεωρώ υπερβολή και πως να μην το θεωρούσα όταν η ίδια η 'Αννα Βίσση, σε κάθε δίσκο τραγουδά και εναλλακτικά κομμάτια. Και τώρα σας αφήνω διότι μαθαίνω πως η 'Αννα Βίσση κάνει audition για νέους χορευτές στο Los Angeles γιατί θέλει να ανεβάσει κάτι δυνατό στο Αρένα και επιλέγει τους καλύτερους δυνατούς συνεργάτες για το κοινό του Ελλαδιστάν....τι χυδαίο...

Hide In My Suitcase είπε...

Ανεξάρτητα με το αν συμφωνώ ή διαφωνώ με τις παραπάνω απόψεις, το ότι η Βίσση κάνει οντισιόν στο εξωτερικό για να βρει καλό χορευτή, για να "κάνει την τιμή στο Ελλαδιστάν" με κάνει να κλίνω προς την άποψη ότι έκανε αλλαγή για την αλλαγή και ότι κινείται βάσει του φαίνεσθαι.

Ανώνυμος είπε...

Αλλαγές έκανε πάντα και οι χορευτές της τα τελευταία χρόνια ήταν από το εξωτερικό. Αναφέρω,απλά, αυτό που είναι το πιο μικρό διότι η επιλογή των χορευτών, δε δηλώνει ούτε το φαίνεσθαι ούτε το είναι κανενός καλλιτέχνη αλλά ότι μέσα σε όλα(που δε νομίζω ότι είναι άξια άγνοιας ή εμπάθειας) κάνει ΚΑΙ αυτό. Και αλίμονο να θεωρηθεί έστω και αυτό "αλλαγή για την αλλαγή" διότι όπως προανέφερα οι χορευτές τα τελευταία χρόνια είναι ξένοι. Για το φαίνεσθαι ας ρωτήσουμε και τις μεγάλες "έντεχνες" ντίβες γιατί τραγουδούν τραγούδια του Χατζηγιάννη...
Αλλά είπαμε, η μάγισσα 'Αννα είναι αυτή που τα κάνει όλα λάθος...Στην πυρά, στην πυρά με τις ξενέρωτες!!!!What are you waiting for?

Ανώνυμος είπε...

...καλύτερη κριτική δεν θα μπορούσες να κάνεις! Και παρόλο που έχω βαρεθεί όχι μόνο να σχολιάζω αλλα και να ακούω όλο αυτό το συνοθύλευμα των τελευταίων χρόνων από Τάμτες, Παπαρίζες, Χρύσπες, Βίσσες, Βρύσες, Κάνουλες κλπ, ομολογώ πως η Αννούλα έκανε στροφούλα καλή και την χάρηκα ιδιαίτερα, κυρίως γιατί ρίσκαρε να πει όχι στο τσιφτετελάκι, που στην ουσία την έκανε μιά και καλή αυτό που είναι σήμερα (μην ξεχνάμε τα "Τραύματα" και τα "Αντίδοτα"!). Στο μόνο που διαφωνώ είναι το "Στην πυρά". Με ξενίζει λιγάκι το στιχουργικό αλλά στην τελική και ποιός δεν το κάνει όλο αυτό το "βωμολοχικό" σήμερα? Ίσως με περισσότερα ακούσματα να το συμπαθήσω. Ήδη χθες που ο Αντώνης το έπαιξε και το άκουσα loud & clear... το ψιλοτραγουδούσα μη σου πω... Πολύ αγαπημένο ήδη το "Μακριά κι αγαπημένοι"... Kisses buggie.

kat. είπε...

να κάνω και εγώ την κριτική μου στο απαγορευμένο/ λατρεμένο?
είμαι δημοσιογράφος και μάλιστα κάνω την κριτική cd σε περιοδικό, οπότε όπως καταλαβαίνεις έχουν δει τα μάτια μου τα απίστευτα!
έχω λοιπόν να τονίσω το εξής..
το "απαγορευμένο" είναι από τις πλέον αξιοπρεπέστατες δουλειές που έχουν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας. και αυτό δεν το επιβεβαιώνουν μόνο οι διεθνείς παραγωγοί και συνθέτες αλλά και η ίδια η ερμηνεία της άννας!
ακόμα δεν έχουν ξεχωρίσει πολλά κομμάτια από τη συγκεκριμένη δουλειά (*εκτός από το ομόνυμο) αλλά αν το ακούσεις μια φορά καταλαβαίνεις πως άξιζε η αναμονή..
το booklet εξαιρετικό!
το εξώφυλλο ξεχωριστό (πρέπει να είναι αντιγραφή!)
νομίζω πως όποιος δηλώνει λάτρης της ελληνική μουσικής βιομηχανίας θα πρέπει να έχει αυτό το cd στην συλλογή του.