Photobucket

16/5/11

Un-Cover me
Iron Maiden


Iron maiden (σιδηρά παρθένα): συσκευή βασανισμού του 17ου αιώνα.
Αποτελούνταν από ένα σιδερένιο κουτί σε μέγεθος και σχήμα ανθρώπινου σώματος, με άνοιγμα μπροστά και προσαρμοσμένα μυτερά αντικείμενα (κυρίως καρφιά!!!). Ο αιχμάλωτος ήταν αναγκασμένος να στέκεται όρθιος κατα την διάρκεια της ανάκρισης γιατί αν δεν το έκανε ο θάνατος θα ήταν ακαριαίος (στο τέλος βέβαια θα πέθαινε έτσι κι αλλιώς απο ακατάσχετη αιμορραγία, οι πιο γενναίοι άντεχαν 2 μέρες).


Η αναφορά μου στη ''σιδηρά παρθένα'', όπως καταλαβαίνετε, γίνεται γιατί θυμήθηκα τα νιάτα μου και ένα απο τα αγαπημένα μου Heavy Metal συγκροτήματα, τους Iron Maiden (ίσως και για να σας φρικάρω λίγο:-))
Το συγκρότημα σχηματίστηκε τα Χριστούγεννα του 1975 απο τον μπασίστα Steve Harris. Ο ίδιος αποδίδει το όνομα της μπάντας στην ταινία ''The man in the iron mask'' (βασισμένη στην νουβέλα του Αλέξανδρου Δουμά) που είχε δει εκείνη την εποχή. Στην ταινία γινόταν αναφορά στο βασανιστήριο της ''σιδηράς παρθένας''.



Στις 14 Απριλίου του 1980 οι Iron Maiden κάνουν το ντεμπούτο τους στην Heavy Metal δισκογραφία με το ομώνυμο album τους. Στο εξώφυλλο του παρουσιάζεται για πρώτη φορά μια απο τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες της Heavy Metal σκηνής, ο Eddie (ή Edward the head, Ed Hunter).



















Η πρώτη εκδοχή του Eddie φτιάχτηκε απο έναν φοιτητή του East Ham Technical College, ονόματι David Brown. Εκείνη την εποχή ο Brown έμενε δίπλα από τον Dave ''lights'' Beasley (τεχνικός φωτισμού), που  με τη σειρά του ήταν υπέυθυνος φωτισμού της μπάντας Gypsy's Kiss (1974) του μπασίστα Steve Harris. Κι έτσι ο Eddie γνωρίστηκε με το ιδρυτικό μέλος των Iron Maiden.























Τον Οκτώβριο του 2007 σε μια συνέντευξη του στο site getreadytoroll.com ο Beasley λέει για την γέννηση του Eddie: ''Ο Eddie ξεκίνησε σαν αστείο που μας άρεσε να λέμε τότε. 'Ενα ζευγάρι έκανε ένα παίδι. Όταν αυτό γεννήθηκε είχε μόνο ένα κεφάλι, ούτε πόδια, ούτε χέρια, ούτε σώμα. Το ζευγάρι ήταν απελπισμένο, αλλά ο γιατρός τους είπε, ''υπάρχει ελπίδα. Όταν το κεφάλι θα φτάσει στο μέγιστο μέγεθος-και αυτό θα συμβεί όταν το αγόρι θα γίνει 14 ετών-θα του φτιάξουμε ένα σώμα.'' Έτσι το ζευγάρι πρόσεχε το κεφάλι του Eddie για 14 χρόνια. Στα 14α γεννέθλια του είπαν: ''Eddie, έχουμε ένα πολύ ιδιαίτερο δώρο για σένα φέτος (εννούσαν φυσικά ένα σώμα για στηρίξει το κεφάλι του) και ο Eddie απάντησε..''Oh no...not another fuckin' hat!!!''. Στο τραγούδι ''Iron Maiden'' οι στίχοι λένε: ''see the blood begin to flow...'' κτλ. "Στα πρώτα live της μπάντας σε τοπικές pub και με την βοήθεια ενός φίλου μου από ένα κολλέγιο καλών τεχνών, φτιάξαμε μια μάσκα από πλαστικό χρησιμοποιώντας το πρόσωπο μου σαν εκμαγείο, η οποία έφτυνε αίμα την ώρα που ακούγονταν οι στίχοι.''























Ο Eddie που χρησιμοποιήθηκε αργότερα, όταν το συγκρότημα έγινε διάσημο, σχεδιάστηκε εξ'ολοκλήρου από τον Derek Riggs (αυτοδίδακτος καλλιτέχνης). Αρχικά ήταν να ονομαστεί Electric Matthew και βασίστηκε σε έναν πίνακα που σχεδίασε ο Riggs το 1978. Ήταν ένας συμβολισμός για το κίνημα της επαναστατικής punk σκηνής στα τέλη της δεκαετίας του 70' στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι παραγωγοί των Iron Maiden βρήκαν τον πίνακα του Riggs και του ζήτησαν να κάνει μερικές μετατροπές (να προσθέσει μαλλιά στη φιγούρα) και η τελικά εικόνα χρησιμοποιήθηκε στο album ''Iron Maiden''. Ο καλλιτέχνης συνέχισε την συνεργασία του με το συγκρότημα στα 80's & 90's, φτιάχνοντας πολλά από τα διασημότερα εξώφυλλα τους.























Ο Eddie χρησιμοποιήθηκε σε πάνω απο 50 εξώφυλλα (studio album, dvd, cd singles) των Iron Maiden και για 31 χρόνια παραμένει το σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος.