Photobucket

5/5/11

Un-Cover me
Scorpions

Γράφει η Τόνια Σπυριδάκη


Scorpions...
Μια από τις πιο γνωστές Heavy metal/Hard rock μπάντες όλων των εποχών με πάνω από 150 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων.
Το περίεργο με τους Scorpions??? Είναι από τα λίγα συγκροτήματα που έχουν αλλάξει τόσα εξώφυλλα (4!!!) στα albums τους εξαιτίας της ακαταλληλότητας τους για να παρουσιαστούν στο κοινο.
Το 1975 βγήκε το 3ο studio album της μπάντας με τίτλο "In Trance''. Το πρώτο εξώφυλλο 
-φωτογραφημένο από τον Michael Von Gimbut- λογοκρίθηκε επειδή φαινόταν το γυμνό στήθος του μοντέλου που έγερνε προς την κιθάρα που κρατούσε. Η λύση δόθηκε με το να καλύψουν το επίμαχο σημείο με μαύρο χρώμα.
Ο τότε κιθαρίστας των Scorpions, Uli Jon Roth, είχε ισχυριστεί ότι: "Μπορεί να ήταν και δική μου ιδέα να βγεί έτσι προκλητικό το εξώφυλλο του In Trance'' κάτι που τελικά αρνήθηκε κατηγορηματικά σε συνέντευξη του το 2008 λέγοντας ότι: ''Τα εξώφυλλα για τα πρώτα albums των Scorpions ήταν ιδέες της δισκογραφικής εταιρίας, απλά εμείς δεν είχαμε καμία αντίρρηση με αυτές τις ιδέες και είναι ντροπή μας. Αυτά τα εξώφυλλα είναι ότι πιο ντροπιαστικό έχω κάνει μέχρι τώρα.'' (ωρίμασε και έβαλε μυαλό???)
Ένα χρόνο αργότερα (1976) η μπάντα θα σοκάρει με το εξώφυλλο του 4ου studio album της ''Virgin Killer''. Στο αρχικό εξώφυλλο εμφανίζεται γυμνή (με ένα εφέ σπασμένου γυαλιού να καλύπτει τα γεννητικά της όργανα) η 10χρονη Jaqueline, κόρη του φωτογράφου Michael Von Gimbut (που επιμελήθηκε και το εξώφυλλο του In Trance). 
Το εξώφυλλο θεωρήθηκε πορνογραφικό και άκρως προσβλητικό. Το album πωλήθηκε σε κάποιες χώρες καλυμμένο με μάυρο πλαστικό ενω στις υπόλοιπες με διαφορετικό εξώφυλλο, μια απλή ομαδική φωτογραφία της μπάντας.
Το ''Virgin Killer'' έχει λάβει αρκετές αρνητικές πρωτιές. Το online magazine ''Cracked'' το έχει τοποθετήσει στο Νο1 στη λίστα του ''Worst album cover of all time'' ενω στη λίστα του Gigwise.com ''The most controversial album covers of all time'' τον Μάρτιο του 2008 καταλαμβάνει το Νο2.
Δύο χρόνια μετά (1978) έρχεται το 5ο studio album της μπάντας ''Taken by Force''. Το εξώφυλλο του album επιμελήθηκε (για 3η φορά!!!!) ο φωτογράφος Michael Von Gimbut.
Όπως και τα προηγούμενα δύο εξώφυλλα της μπάντας έτσι και αυτό ξεσήκωσε αντιδράσεις καθώς απεικόνιζε δύο παιδιά να παίζουν με όπλα μέσα σε ένα στρατιωτικό νεκροταφείο στη Γαλλία. Και πάλι στις περισσότερες χώρες το album κυκλοφόρησε με διαφορετικό εξώφυλλο-μάυρο χρώμα και φωτογραφίες από κάθε μέλος του συγκροτήματος ξεχωριστά- από οτι είχε προγραμματιστεί.
Αυτό ήταν και το τελευταίο album του κιθαρίστα Uli Jon Roth με την μπάντα, αφού αποχώρησε μετά από την κυκλοφορία του. Το 2008 σε συνέντευξη του δήλωσε: "Την αρχική ιδέα του εξωφύλλου ''Taken by force'' αρκετοί τη βρήκαν προσβλητική, εγώ δεν το νομίζω οτι είναι. Ήταν πολύ καλή εικόνα γιατι δείχνει τον πόλεμο από διαφορετική οπτική γωνία. Συνήθως νέοι 18,19 ετών είναι αυτοί που πηγαίνουν στον πόλεμο έτοιμοι να σκοτώσουν ενώ δεν έχουν καταλάβει ακόμα τη σημασία της ζωής. Αυτοί οι νέοι θα σκοτώσουν ο ένας τον άλλο στο όνομα της πατρίδας. Οι πολιτικοί φέρονται μερικές φορές σαν παιδιά με όπλα στα χέρια τους. Σε όλη την ιστορία οι πολιτικοί διαλέγουν τον πόλεμο σαν την εύκολη λύση, για μένα δεν είναι λύση, δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν πόλεμος. Είναι πάντα λάθος λύση να σκοτώνεις ανθρώπους.''
Το 1979 βγαίνει το ''Lovedrive'', 6o studio album των Scorpions.
Το εξώφυλλο του album επιμελήθηκε ο Storm Thorgerson (γνωστός για την δουλειά του με μπάντες όπως Pink Floyd, Led Zeppelin, Dream Theater, Muse ,The Cranberries κ.α.). Στην εικόνα φαίνεται ένας άνδρας και μία γυναίκα με επίσημο ένδυμα στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου. Το δεξί στήθος της γυναίκας είναι εκτεθιμένο και συνδέεται με το χέρι του άνδρα με μια τεντωμένη τσιχλόφουσκα (!!!!!).
Αυτό το- αστείο για μένα - εξώφυλλο ξεσήκωσε αντιδράσεις και αντικαταστάθηκε από ένα απλό σχέδιο ενός μπλέ σκορπιού- πάνω στο λογότυπο της μπάντας- σε μαύρο background.
Ο σχεδιαστής του Storm Thorgerson δήλωσε: ''Δεν είναι η πιο πολιτικά ορθή σκηνή που έχεις δει. Εγώ το βρήκα αστείο, αλλά οι γυναίκες το βλέπουν διαφορετικά.''
Το 2010 ο τραγουδιστής της μπάντας Klaus Meine είπε για το εξώφυλλο του  ''Lovedrive'':
''Δεν το ξέραμε ότι θα ήταν πρόβλημα για την Αμερική, ήταν απλά sex και rock n roll. Είναι περίεργο στην Αμερική τέτοια εξώφυλλα να αποτελούν πρόβλημα, γιατί την δεκαετία του '80 όταν κάναμε περιοδεία εκεί οι γυναίκες μας έδειχναν συχνά το στήθος τους μπροστά στη σκηνή. Πουθενά αλλού στον κόσμο, μόνο εκεί συνέβαινε αυτό. Δεν μας πέρασε απο το μυαλό ότι θα είχαμε πρόβλημα να βγάλουμε έναν δίσκο σαν το ''Lovedrive'' στην Αμερική.'' 
Παρ'όλο που από κοινωνικής άποψης αυτά τα εξώφυλλα των Scorpions ξεσήκωσαν ποικίλλες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο (κυρίως στην Αμερική), για μένα - και για πολλούς ακόμα θέλω να πιστέυω- είναι ένα από τα πιό χαρακτηριστικά συγκροτήματα της Heavy metal/Hard rock σκηνής που με τον ξεχωριστό της ήχο έγραψε ιστορία στα μουσικά δρώμενα και αποτέλεσε πρότυπο για πολλούς τραγουδιστές του σήμερα.

Αυτή ήταν η ιστορία μου. Τα συμπεράσματα δικά σας.

4 bugged up:

manos είπε...

wraioi oi scorpions! wraio thema!

Ανώνυμος είπε...

Hi! I juѕt wantеd to aѕk if уou
eνeг haνe anу ρrоblems with hackеrѕ?
My lаst blоg (wοrdprеѕs) was hacked and I ended up lоsing
sеveral weеks οf hard worκ duе to no data bacκup.
Do уou havе any sоlutions to stop hacκeгs?


Feеl freе tο νiѕit my blog; get taller naturally

Ανώνυμος είπε...

Hi this іs somewhat of off tоpіc but I ωas
wοndering if blοgs use WYSIWYG editοгs or if уоu hаve tο manually code with
HTML. I'm starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

Here is my blog natural breast growth

Ανώνυμος είπε...

Hi thiѕ іs κind of оf off topіc
but I ωаs wondering if blοgs usе WYSIWYG editoгs or if
you have to manually cοde ωith HTML. I'm starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

Here is my blog ... locksmiths in solihull