Photobucket

20/5/11

VideoAnatomy
Beyonlution


Γράφει ο Costantino Cavali (Eumaios Design)













H επανάσταση ξεκίνησε!! Η νέα Λυσσιστράτη της άλλης πλευράς του Ατλαντικού ξεσηκώνει και προσηλυτίζει όλες τις γυναίκες του κόσμου… Η βασίλισσα των Αμαζόνων κηρύττει τον πόλεμο ενάντια στα αρσενικά πατριαρχικά πρότυπα και απειλεί να κυριεύσει τον κόσμο του αντρικού πληθυσμού, αιχμαλωτίζοντας τον με την καθηλωτική της ματιά ως νέα Μέδουσα. Όποιος αντισταθεί θα λάβει την ανάλογη τιμωρία της Βασίλισσας.


Ο θηλυκός Che Guevara στην πολύ  σέξι θηλυκή εκδοχή του βέβαια… καταφέρνει να μας μαγέψει και να παραδώσουμε αμαχητί τα όπλα. Τα επιχειρήματα γνωστά και χιλιοειπωμένα, οι γυναίκες-μητέρες θεών και θνητών, οι γυναίκες σύμβολα της κινητήριας δύναμης του κόσμου, οι γυναίκες προστάτιδες των γήινων αγαθών. Η ύπαρξή μας οφείλεται σε αυτές. Το σώμα τους μας φιλοξενεί μέχρι να έρθουμε στην ζωή. Οι Αμαζόνες οι πρώτες σκληρές πολεμίστριες και πρώτες φεμινίστριες, ερωτοτροπούσαν με τα όμορφα  αρσενικά της αρεσκείας τους με σκοπό την εξέλιξη και διαιώνιση του είδους τους…κάθε αρσενικό παιδί ήταν καταδικασμένο.


Σίγουρα φιλοσοφία του τραγουδιού δεν ήταν να λανσάρουν για μια ακόμη φορά το φεμινιστικό κίνημα μιας και πλέον είναι ξεπερασμένο. Στόχος πιστεύω ήταν να δημιουργήσουν ένα τραγούδι φόρο τιμής με πιο ανάλαφρη προσέγγιση προς όλες τις γυναίκες του κόσμου που δεν απολαμβάνουν την ισότητα, που ζουν την άσχημη μεταχείριση από τον κύκλο τους και τις ίσες ευκαιρίες ζωής και μόρφωσης. Τα παραδείγματα πολλά…και σε κάθε ήπειρο.

Oι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με τον κόσμο των αντρών, θέλοντας να δώσουν τέλος στους πολέμους, τα όπλα, τις πυρηνικές βόμβες, τα δικτατορικά καθεστώτα, την υπέρμετρη φιλοδοξία για εξουσία, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η βία αντικρούεται με βία. Στο παρελθόν η Madonna στο "Confessions Tour" με μια σκληρή, ατόφια ρεαλιστική διασκευή του "Sorry", κατακλύζοντας μας με εικόνες καταστροφής του  πλανήτη, φωτογραφίζοντας τον άντρα εξουσιαστή ως μόνο υπαίτιο, δημιουργεί την ίδια "προπαγάνδα" περνώντας ίδια μηνύματα με αυτά που θέλει να περάσει η Beyonce. Το πρόσωπο της Μάνας-Γης είναι γυναίκα που εγκυμονεί τα αγαθά. 



Ο πλανήτης γίνεται σκηνικό και τα μελανά σημεία του παραδείγματα προς αποφυγή για το μέλλον. Το άκρως φουτουριστικό και εξωπραγματικό περιβάλλον στο οποίο γυρίζεται το video clip παραπέμπει σε επαναστατημένο πλανήτη, ένα πεδίο μάχης των δυο φύλων. Γεφυρες, φωτιές, καμμένα αυτοκίνητα, δίνουν την αίσθηση της αναρχίας, της κατάλυσης του "Τυραννικού" καθεστώτος. Ωστόσο η προβολή του official video, και παρά την ματαίωση της πρώτης ημερομηνίας προβολής του λόγω περαιτέρω επεξεργασίας του, προσωπικά δεν με ικανοποίησε σε σύγκριση με το teaser που είχε προηγηθεί . 


Πέραν της εκπληκτικής ομορφιάς, αισθητικής που έχει η Βeyonce και της υπέροχης κίνησης του σώματος της νομίζω ότι δεν μου πρόσφερε τίποτα το νέο για να με κάνει να θέλω να το ξαναδώ. Το τελικό αποτέλεσμα και η επιλογή των σκηνών που μπήκαν με απογοήτευσε και με έκανε να βαρεθώ κάνοντας με παρατηρητή μιας κόντρας μεταξύ δυο συμμοριών. Απ'τα δυνατά χαρτιά του video… η απεικόνιση της μάνας-Φύσης με τον δυνατότερο αρχηγό και σύμβολο δύναμης… το λιοντάρι. Μπορεί  η Βeyonce και ο γυναικείος στρατός της  να κέρδισε ακόμη και  την εύνοια του βασιλιά των λιονταριών μα νομίζω έχασε τη μάχη στα σημεία…