Photobucket

20/12/07

20 Χ.Π.

20 Χρόνια Πριν...το 1987
η ελληνική ποπ ήταν στα καλύτερα της. Οι πωλήσεις ήταν πραγματικά μεγάλες πωλήσεις, και η ποπ ήταν αληθινή ποπ, όχι μπασταρδεμένη. Τα ραδιόφωνα έκαναν τα τραγούδια επιτυχίες, κι όχι οι εταιρείες ή τα συμφέροντα. Και δεν τα λέω για να γκρινιάξω, έχω επιχειρήματα, αποδείξεις και ονόματα :-) Ας αρχίσουμε το "μάθημα"! Φτύστε τις τσίχλες, κλείστε τα κινητά και διαβάστε προσεχτικά:


H Αλέξια μετά την 7η θέση για την Κύπρο που κατέλαβε με το "Άσπρο Μαύρο" στη Eurovision το 1987, κυκλοφορεί το debut album της με τίτλο "Αλέξια", σε συνθέσεις του Μίδα εκείνης της εποχής, Κώστα Χαριτοδιπλωμένο. Το άλμπουμ έκανε ρεκόρ πωλήσεων αγγίζοντας τα 180.000 αντίτυπα! Όλα σχεδόν τα κομμάτια έγιναν μεγάλες επιτυχίες, και η Αλέξια καθιερώθηκε επίσημα στην ελληνική ποπ σκηνή. "Τα Κορίτσια Ξενυχτάνε", "Σταλιά Σταλιά", "Κανένας Δε Μας Σταματά", "Θα Σε Περιμένω", "Το Ξέρω-Το Ξέρω", "Γράμματα" και "Αγάπη Καλοκαιρινή" ακούγονταν παντού!

PhotobucketPhotobucket

Ποιός θα ξεχάσει την μεγαλύτερη επιτυχία του 1987, που έγινε αμέσως σλόγκαν και τραγουδήθηκε τότε όσο κανένα άλλο..."Πάμε Για Τρέλλες Στις Σευχέλλες", με την Πωλίνα, που 1 χρόνο πριν μας είχε συστηθεί με το mega hit που της έγραψε ο Σταμάτης Κραουνάκης, "Μπιρίμπα". Την υπογραφή την έχει once again ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος. Το άλμπουμ έγινε τόσο μεγάλη επιτυχία που η Πωλίνα ταξίδεψε μαζί με το περιοδικό Playboy στις Σευχελλες οπου και εκανε γυμνη φωτογραφηση!

Photobucket

Photobucket
2 χρόνια πριν κυκλοφορήσει τον πρώτο της δίσκο η Καίτη Γαρμπή ("Πρόβα" 1989), συμμετείχε στη συλλογή με διασκευές «Τα Δέκα Δεκάρια». Στον δίσκο αυτό η Καίτη έκανε την πρώτη της επιτυχία με το τραγούδι «Στο Σαν Τροπέ». Στο άλμπουμ αυτό όμως έκανε και την πρώτη της εμφάνιση σε ελληνικό δίσκο η Μαντώ, με τα τραγούδια "Στα Ζεστά Φεγγάρια" και "Το Γράμμα". Στο ίδιο άλμπουμ συμμετείχαν επίσης οι Σοφία Βόσσου, Ανδρέας Μικρούτσικος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Σάκης Μπουλάς, Στέλιος Σταυράκης και η Πωλίνα, που με τη διασκευή της στο "Ροζ Μπικίνι" έκανε το άλμπουμ να εκτοξευτεί!
Photobucket

Ενώ η επιτυχία για την "Επόμενη Κίνηση" της Άννας Βίσση, που κυκλοφόρησε το 1986, και μέχρι το 1987 είχε πουλήσει πάνω από 100.000 αντίτυπα, συνεχίζεται, ο συζυγός της Νίκος Καρβέλας, με τον οποίο παντρεύτηκε το 1983, κυκλοφορεί το άλμπουμ "Όλα ή Τίποτα". Ο δίσκος γίνεται αμέσως πλατινένιος και γίνονται μεγάλες επιτυχίες τα "Όλα ή Τίποτα", "Εσώρουχα", "Το Τσιγάρο ή Εγώ", "Θεία Λόλα", "Το Πανεπιστήμιο" και "Ο Γιεγιές". Στο κομμάτι «Ο Γιεγιές» τραγουδανε στο ρεφρεν οι γονεις του! Στον ίδιο δίσκο ο Νίκος Καρβέλας γράφει χαριτολογώντας ότι οι «γιεγιέδες» ήταν μια λέξη για τους μακρυμάλληδες μουσικούς και μη των 60's («Η λέξη δεν προέρχεται από το "She loves you yeah yeah yeah" των Beatles»)
Photobucket

Photobucket

"Παραδώσου Λοιπόν", "Στο Μπαράκι", "Πες Πες Πες Μου", "Τρυφερά", "Κατερίνα Κατερινάκι"...ή αλλιώς το μισό άλμπουμ του Πασχάλη "9 Τρόποι Αγάπης" έγινε επιτυχία και πλατινένιο.

Photobucket

Ο Μιχάλης Ρακιντζής κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ "Μωρό Μου Φάλτσο". Εκτός από το ομώνυμο κομμάτι που έγινε τεράστια επιτυχία και σύστησε στο κοινό το ιδιαίτερο στυλ του, περιείχε και τη συμμετοχή της Ελένης Δήμου στην επίσης μεγάλη επιτυχία "Δεν Πιστεύω".

Photobucket

Μετα το "Φιλαράκι" που την καθιέρωσε το 1986, η Σοφία Βόσσου κυκλοφορεί το 1987 το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο "Με Χίλιες Στροφές", απο το οποίο ξεπήδησαν οι επιτυχίες "Χαδακι", "Μετακόμιση" και "Κομήτης".

Photobucket

Σας έπεισα καθόλου ή τσαμπα τα λέω σαν τις γριές που μιλάνε μόνες τους και σηχτιρίζουν τη νέα γενιά και το κράτος?

ΠΑΣΧΑΛΗΣ "Παραδώσου Λοιπόν"

ΑΛΕΞΙΑ "Τα Κορίτσια Ξενυχτάνε"

ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ "Μωρό Μου Φάλτσο" (live)

ΠΩΛΙΝΑ "Πάμε Για Τρέλλες Στις Σευχέλλες" (audio)

8 bugged up:

PaNoS είπε...

Πoooo τι μου θύμησες....!!Τα παιδκά μου χρόνια ....όντως τότε ήταν POP...Καλό post!! Εύγε!!! :-)

APSOY είπε...

Μαχαιρίτσας, Γαρμπή, Μικρούτσικος...μαζί???
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!!!!!! :D

Τέλειο το ποστ σου bug! :)
Με έστειλες πολύ πίσω και γουστάρω τρελά. Vintage Κομμάτια...χεχεχε! :D

Χρόνια σου Πολλάααα!
Καλά Χριστούγεννααααααααααα! :)

musicbug είπε...

Thanx guys gia ta kala sas logia!!!
Ki omws Maxairitsas me Garmpi, oti nanai etsi?:-)
Xronia polla!!!!!!!!!

Axis Mundi είπε...

Χρόνια πολλά!!! τις καλύτερες ευχές μου!

europanos είπε...

Γιάννη, με 2-3 γραμμές σε μια ανάρτηση ξεπετάς μια απόλυτη σταρ σαν την Άννα Βίσση;!!!

Αααα.... και μην ακούσω καμμία γελοία δικαιολογία ότι δεν είχε βγάλει δίσκο η θεά Άννα το 1987 γιατί θα τα πάρω! Το 1986 προς το τέλος άλλωστε είχε βγει η Επόμενη Κίνηση, ένα album, που μπορώ να πω ότι "σημάδεψε" την πρωτοχρονιά μου εκείνη τη χρονιά και ... την ελληνική μουσική της δεκαετίας γενικότερα!

Αν σου φαίνεται λίγο υστερικός ο τόνος της ... γραφής μου, έχεις δίκιο!
Καλή πρωτοχρονιά κατά τα άλλα!

ΥΓ. Άννα ζούμε για να σ' ακούμε!!!

Ανώνυμος είπε...

Εκπληκτικό post, ειδικά το video Τα Κορίτσια Ξενυχτάνε, μόνο παράπονο η χαρά γι το πάμε για τρέλλες που τελικά δεν ήταν εικονοποιημένο. Και κάτι άσχετο το eyes on me πότε θα αποκτήσιε videoclip?

musicbug είπε...

Hi guys!!!

EUROPANO: Tha sou apantisw opws apantise i Aspa Tsina stin Foteini pou tin evrize sto Fame Story 1, kai tin kratagan na mi tis xymiksei..."Den katalavenw tin ekriksi sou!!!" :-)

IFYOUASKME81: Boy eyxaristw poly gia ta kala sou logia!!! Makari na ypirxe video apo tis Seyxelles, ki egw apogoiteytika pou den to vrika. To "eyes on me" fanatzomai oti efoson epilextike gia single tha gyristei syntoma kai to video. Molis eida kai to diko sou blog...congrats!!! Tha vrw xrono na diavasw ola sou ta posts!

S kai se olous: XRONIA POLLA, eyxomai oloi mas na exoume polles kales ki eytixismenes stigmes!

Ανώνυμος είπε...

Kai emena mou thymizei kasetes pou akougame se ekdromes tou Dimotikou! :-)