Photobucket

21/1/08

Η Δεισδαιμόνα φορούσε γυαλιά!

"Παίζω τα βράδια, τη Δεισδαιμόνα, σε επαρχία του χειμώνα", μας αφηγείται μια πολύ ιδιαίτερη παρουσία, που ξεκίνησε από μπουζούκια της επαρχίας για να βγάλει τα προς το ζειν, και συνέχισε αφήνοντας το δικό της στίγμα στην ελληνική μουσική σκήνη τα τελευταία 5 χρόνια περίπου.
Εκθειάζει και παράλληλα χλευάζει την καθημερινότητα και τη ρουτίνα, αποθεώνει και παράλληλα ακυρώνει την απλότητα και τη συνήθεια. Αφηγείται μικρές ιστορίες που μέσα σ'αυτές εκτός απο την ΕΥΣΤΑΘΙΑ βρίσκουμε και τον εαυτό μας, λες και τα έγραψε έχοντας στο μυαλό της εμάς. Τελικά μήπως η ΕΥΣΤΑΘΙΑ είναι ο νέος μουσικός μας ήρωας σε μια μουσική σκηνή που αρχίζει να μιζεριάζει όλο και πιο πολύ? Η ομορφιά και η αλήθεια βρίσκονται μέσα στα απλά πράγματα, μάλλον γι'αυτό και η ΕΥΣΤΑΘΙΑ έχει φανατικούς φίλους αλλά και μια μερίδα κοινού που την βλέπει "κάπως" επειδή γουστάρει τις ωραιοποιημένες καταστάσεις. Ε! Η ΕΥΣΤΑΘΙΑ δε χαρίζει κάστανα! Τραγουδάει και γράφει με μια αφοπλιστική ωμότητα και ειλικρίνεια, γι'αυτό και αποτελεί μια από τις πιο original παρουσίες στην ελληνική μουσική πραγματικότητα.
Photobucket
Η ΕΥΣΤΑΘΙΑ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε στην Θεολογική Σχολή Αθηνών κι απο μικρή της άρεσε να "μεταφράζει" τα βιώματα και την φαντασία της σε μουσική και στίχους. Έχει συμμετάσχει στην θεατρική ομάδα του Σταμάτη Κραουνάκη Σπείρα-Σπείρα με τη "Δεισδαιμόνα", αλλα έγραψε το 2001 και το κομμάτι "Θέλω Απόψε Να Χορέψω" για το νέο τότε album της Καίτης Γαρμπή "Απλά τα Πράγματα", είπατε κάτι?:-) Το 2000 κάνει το πρώτο της βήμα με το CD-Single "Ευσταθία", αλλά η πρώτη επιτυχία ήρθε το 2003 με το κομμάτι "Σ'ευχαριστώ". Ακολούθησε το πρώτο της album με τίτλο "Το Φιλανθρωπικό Γκαλά", στο οποίο φλερτάρει με ποπ αλλά και blues ρυθμούς. "Σ'ευχαριστώ", "I Miss You", "Full Tank", "Δεισδαιμόνα", "Γραφείο", "Γιατί Αυτή?", "Το Τραγούδι του Αγνώστου Εραστή" είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια που ξεχωρίζουν από ένα ιδιαίτερα όμορφο και πολυσυλλεκτικό album.
Photobucket
Το φθινόπωρο του 2005, κι ύστερα από πετυχημένα live με τον Μιχάλη Δέλτα, Γιάννη Ζουγανέλη, Αντώνη Τουρκογιώργη, Νίκο Ζιώγαλα, Στάθη Δρογώση κ.α., η ΕΥΣΤΑΘΙΑ συμμετέχει στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι "Χωρίς Εσένα". Το κομμάτι έλαβε το τρίτο βραβείο, παρ'όλα αυτά είναι το μόνο που ακούστηκε κι έκανε αίσθηση. Ακολούθησε το δεύτερο album με τίτλο "Χωρίς Εσένα, Η Ζωή Θα Είναι...". Το album έκανε μεγάλη αίσθηση, κι εκτός από το ομώνυμο κομμάτι ξεχώρισαν το "Θέλει Μαγκιά" με τον Φίλιππο Πλιάτσικα, "Λάτρεψέ Με" και το καλοκαιρινό "Κάτι Θα Συμβεί". Στο album αυτό η ΕΥΣΤΑΘΙΑ καταπιάνεται με διάφορα θέματα, όπως τα one night stands:

"Άγνωστο κορμί, λύση πρόχειρη
Στιγμιαίος καφές, σε χάρτινο ποτήρι
Από καντίνα με αισθήματα που έχουν λήξει
Είσαι τόσο ωραίος...για μια χρήση
Θα τελειώσουμε νωρίς, ίσως δεν με ξαναδείς
Είσαι τόσο ωραίος...για μια χρήση"
("One Night Stand")

Τις σχέσεις που "πεθαίνουν" στο έλεος του χρόνου:
"Έχουμε τόσα πολλά να πούμε
παρ'τη ζωή σου επιτέλους χαλαρά
Κάτι μας δένει μην τ'αρνηθούμε
ασε την μέρα να κυλήσει πιο γλυκά
Γι'αυτό μη με στριμώχνεις σ'ένα καφέ δυό ώρες
μαζί σου έχω ζήσει ζωές θανατηφόρες"
("Ζωές Θανατηφόρες")

Το παρορμητικό φλερτ και τις καύ...ς :-))
"Και καθώς στον καθρέφτη κοιτάζω
με βλέπω πως έχω αλλάξει
έφτασε η στιγμή τα αισθήματα μου να κάνω πράξη
Έχω κολλήσει πολύ καιρό, πολύ έχω κολλήσει μαζί σου
Έχω κολλήσει πολύ καιρό, πολύ και θέλω να σου πώ στ'αφτί...γδύσου, γδύσου."
("Σήμερα")
Photobucket
Τον Γενάρη που μας πέρασε εμφανίστηκε στο ΜΕΤΡΟ μαζί με την Τάνια Τσανακλίδου, η οποία την είχε ξεχωρίσει αμέσως απο το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και της πρότεινε να συνεργαστούν. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο της, τρίτο κατά σειρά, album, με τον πρωτότυπο τίτλο "Δεν Μπορεί, Έχει Meeting".
Photobucket
Αμέσως ξεχώρισε το κομμάτι "Όλα Αλλάζουν" το οποίο ακούγεται και στη γνωστή σειρά του MEGA "Ένας Μήνας και Κάτι" με τον Αλέξη Γεωργούλη. Το κομμάτι μιλάει για το κέρατο και είναι απο τα κομμάτια στα οποία γέλασα πολύ όταν το άκουσα και είναι ένα απο τ'αγαπημένα μου:

"Θυμάμαι που έκλαιγα χτυπιόμουνα πολύ
και έλεγα πώς είναι δυνατόν αυτό να μου συμβεί
νόμιζα το κέρατο μια συμφορά μεγάλη
που δε θα φορεθεί σε μένα μα σε κάποια άλλη
Τα γεγονότα πέρασαν και να΄μαι ζωντανή
ωραία φρέσκια και προπάντων δυνατή
κι αφού λοιπόν ξελάφρωσα απ΄όλους τους καημούς
καλά είμαι και χαίρομαι να τραγουδάω στο ντους"
Photobucket
Το δεύτερο κομμάτι που ξεχώρισε είναι η super μπαλάντα "Δεν Υπήρξες Ποτέ", ενώ τώρα ετοιμάζεται το video για το αγαπημένο κομμάτι της ΕΥΣΤΑΘΙΑΣ, με τίτλο "Κάποτε", ένα τραγούδι που μιλάει για πρόσωπα και πράγματα που πλέον είτε έχουν χαθεί, είτε έχουν ξεθωριάσει. Αποτελεί μια από τις πιο δυνατές στιγμές του album. Έκπληξη στο album αποτελεί η πολύ καλή διασκευή στο κομμάτι "Littlest Things" της Lily Allen, "Το Πιο Ωραίο Τίποτα".
Photobucket
Το Σάββατο που μας πέρασε είχα την τύχη να την δω για άλλη μια φορά live στο ΟΞΥΓΟΝΟ που εμφανίζεται, και θα συνεχίσει για δύο Παρασκευοσάββατα ακόμη. Η ΕΥΣΤΑΘΙΑ έδωσε τον καλύτερο της εαυτό με μοναδικές ερμηνείες, πρόζα και πολύ κέφι.
Photobucket
ΕΝΑ ΓΡΗΓΟΡΟ...
  • Το πλήρες ονοματεπώνυμό της είναι ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΜΑΝΤΖΟΥΦΑ
  • Η ΕΥΣΤΑΘΙΑ έχει φετίχ με τα γυαλιά
  • Αγαπημένο της καρτούν η Betty Boop
  • Η "Δεισδαιμόνα" ήταν ανάμεσα στα 24 υποψήφια τραγούδια για να μας εκπροσωπήσουν στη Eurovision το 1998
  • Ο αρχικός τίτλος του τραγουδιού "Χωρίς Εσένα" ήταν "Reality Show" που τελικά δεν επικράτησε λόγω του ότι στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης δεν επιτρέπονται οι ξένοι τίτλοι
  • Ο αρχικός τίτλος του άλμπουμ "Χωρίς Εσένα, Η Ζωή Θα Είναι..." ήταν "Reality καθόλου Show"
  • Η ΕΥΣΤΑΘΙΑ στα live της διασκευάζει μοναδικά το "Δε Μιλάμε" του Πασχάλη Τερζή
  • Έχει επηρεαστεί απο τους στίχους του Διονύση Σαββόπουλου, της Λίνας Νικολακοπούλου, Μαριανίνας Κριεζή και της Αφροδίτης Μάνου
  • Η ΕΥΣΤΑΘΙΑ μιλάει! ΣΙΩΠΗ!!!!
"(για το συνδυασμό Θεολογίας και Μουσικής) Το ένα δεν αναιρεί την ύπαρξη του άλλου. Ο Θεός και η τέχνη πάνε πακέτο..."
"καλύτερα να σε φθονούν παρά να σε λυπούνται."
"Έρωτας... το αντίθετο από τα "ειδύλλια του κώλου"
"Κυκλοθυμία... ξεκινάς με μπουφανάκι, καταλήγεις με το φανελάκι"
Photobucket
Θα κλείσω με τους στίχους απο το "Χωρίς Εσένα", ένα κομμάτι που με έχει "τρυπήσει" κανονικά, και κάθε φορά που το ακούω μου προκαλεί έντονα συναισθήματα που είχα πολύ καιρό να νιώσω με κάποιο τραγούδι. Μιλάει για την απουσία, οποιασδήποτε μορφής...Όσοι την κοιτάτε ακόμα με μισό μάτι, ανοίξτε τα διάπλατα και μπείτε στον "κόσμο" της, που ίσως νά'ναι και δικός σας!
Photobucket
Χωρίς εσένα, η ζωή θα είναι
Ένα βαρετό σερφάρισμα στο Internet
Χωρίς εσένα, η ζωή θα είναι
Αποχαύνωση στον καναπέ
Χωρίς εσένα η ζωή θα είναι
Ζαμπόν δίχως λιπαρά
Περιοδικά και λόγια ντεκαφεϊνέ

Γιατί όταν λείπεις εσύ
Μια χύμα κατάσταση,
μια ηλίθια παράσταση
Ένα reality show
Γι' αυτό δεν έχω τίποτα άλλο να πω
Ένα μεγάλο κενό,
ένα μηδενικό χωρίς εσένα
Γι' αυτό δεν έχω τίποτα άλλο να πω
Ένα μεγάλο κενό,
χωρίς εσένα
Photobucket
Χωρίς εσένα η ζωή θα είναι
Πρωινό ξύπνημα χωρίς ενδιαφέρον
Πράξεις υποκινούμενες μόνο από συμφέρον
Light αισθήματα και δημόσιες σχέσεις
Ειδύλλια του κώλου και υποσχέσεις
Ξενέρωτα ανέκδοτα και γέλια με προσπάθεια
Reunion party, καλλιστεία, bazzar
Συχνές επισκέψεις στο super market
Σακούλες γεμάτες με αυταπάτες
Βιταμίνες και τζιν σενκ
Φιλοσοφία του Ζεν
Γιατί?

Γιατί όταν λείπεις εσύ
Μια χύμα κατάσταση,
μια ηλίθια παράσταση
Ένα reality show
Γι' αυτό δεν έχω τίποτα άλλο να πω
Ένα μεγάλο κενό,
ένα μηδενικό χωρίς εσένα
Γι' αυτό δεν έχω τίποτα άλλο να πω
Ένα μεγάλο κενό...
...χωρίς εσένα
Photobucket
Internetικές Πηγές:

ΚΑΠΟΤΕ
ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ
ΘΕΛΕΙ ΜΑΓΚΙΑ
ΛΑΤΡΕΨΕ ΜΕ
Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

11 bugged up:

revqueer είπε...

Νομίζω δε θα μπορούσε να υπάρξει πιο ολοκληρωμένο αφιέρωμα σε μια ομολογουμένως ενδιαφέρουσα τραγουδίστρια. Εύγε!

Ανώνυμος είπε...

Εντυπωσιάστηκα για το trivia περι Γαρμπής. Όσο για την Ευσταθία΄, ομολογώ ότι η φωνή της έιναι υπέροχη, τα τραγούιδα της ενδιαφέροντα, οι στίχοι της αρκετά δυναμικοί, όμως... Πολύ δήθεν μου φαίνεται πολλές φορές και επίσης ας αφήσει τους άλλους να λένε ότι έχει αδικηθεί, δε χρειάζεται να αυτο-παρουσιάζεται ως αξιόλογη που την έφαγε το σύστημα. Και δυστυχώς αυτή η εικόνα της είναι που πολλές φορές με κάνει να εκνευρίζομαι με τους κατά τα άλλα εύστοχους στίχους της, πολύ κοντά στα πρώτυπά της.

musicbug είπε...

revqueer: Thanx!!! I did my best:-) To axizei alloste!

ifyouaskme81: Tin exeis akousei kapou na leei oti exei adikithei? Oute aytoparousiazete san axiologi (an tin gnwriseis apo konta kai miliseis mazi tis tha deis oti einai to pio akomplexaristo atomo), oute exei pei pote oti tin exei faei to systima, giati mexri stigmis den tin exei faei:-)

PaNoS είπε...

ΑΠΛΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ!!! ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΦΟΣ ΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ!! ΜΠΡΑΒΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!

Υ.Γ: ΑΓΑΠΩ ΤΟ "ΚΑΠΟΤΕ"!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο MusicBug!
Πολύ καλό το αφιέρωμα.

* Ifyouaskme81: Προσωπικά δεν έχω διαβάσει ποτέ συνέντευξη της Ευσταθίας που να λέει ότι έχει αδικηθεί, ότι την έχει φάει το σύστημα κλπ.
Πού το είδες αυτό; Δεν είναι καθόλου μίζερη πάντως και όπως είπε και ο MusicBug είναι εντελώς ακομπλεξάτιστη.

Έχουμε να περιμένουμε πολλά από την Ευσταθία! Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση 'νέου αίματος' στο ελληνικό τραγούδι. Άσε που φέρνει κι ένα χαμόγελο στο τραγούδι που το έχουνε κάνει πιο σοβαρό κι από κηδεία... Το καινούργιο CD τα σπάει κανονικά! Απίστευτη δουλειά και φοβερός ήχος. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απο παραγωγές ξένων καλλιτεχνών. Επιτέλους κανονική ποπ στην Ελλάδα!!! YES!!!

Θα πάω κι εγώ στο Οξυγόνο να την δω.
(Θα είχα πάει το περασμένο Π/Σ αλλά ήμουν άρρωστος γμτ... )

ΥΓ: Κι εμένα το καλύτερο μου από το νέο CD είναι το ''Κάποτε''. Αλλά αγαπώ και ''Ελεύθερο Χρόνο'' και ''Δεν Υπήρξες Ποτέ''

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά πέσατε να με φάτε και είστε λόγο άδικοι. Δεν έβγαλα από το μυαλό μου αυτή την υπόθεση. Την είχα δει σε κάποιες εκπομπές πριν από το Φεστιβαλ Τραγουδιού, αυτή με τη Μαργαρίτα Μυτιλιναίου, μαζί με την Τάνια Τσανακλίδου. Τότε έλεγε για το πως αναγκάστηκε να ξανασυστηθεί στο κοινό ως πρωτοεμφανιζόμενη. Δεν έχει άδικο για το πως προωθούνται ορισμένα πράγματα, απλά σου λέω πως βγαίνει. επίσης όταν εμφανιζόταν με την Τσανακλίδου στο Μετρό είχαν μια χαριτωμενιά που έβγαινε με ξανθιά περούκα και τραγουδούσε το "Ανάβεις φωτιές", σε μία προσπάθεια να καταφέρει να επιβιώσει μέσα στον αδηφάγο κόσμο της ελληνικής μουσικής σκηνής. Δε διαφωνώ ότι καλλιτέχνες σαν την Ευσταθία δύσκολα μπορούν να επιβιώσουν σήμερα και ότι κάποτε ένας τέτοιος δίσκος θα είχε εκτιμηθεί πολύ περισσότερο, όπως εκτιμήθηκαν κάποτε η Αρλέτα και η Αφροδίτη Μάνου. Απλά μερικά πράγματα καλό έιναι να τα λένε μόνο οι άλλοι για εμάς και να μην αυτοσχολιαζόμαστε. Ότι θα ήθελα να τη γνωρίσω θα το ήθελα, γιατί σίγουρα η εικόνα που μου βγάζει είναι κάτι σαν την on stage persona της. Επίσης ξεκαθάρισα ότι η μουσική της μου αρέσει.

sCaTterBraiN είπε...

Εγώ πάντως εντυπωσιάστηκα από τον όγκο του αφιερώματος. Μπράβο, Γιάννη.

musicbug είπε...

Thanx guys!!! Mallon mou aresei poly gia na kanw toso megalo post:-) Savvato tha ti dw deyteri fora live sto Oxygono, an ti deis meta kollas:-)

carvi rule είπε...

Tin Efstathia ti gnwriza ws onoma apo to Garbo-souxe (aka Thelw apopse-tourourourourou- na horepsw opws palia kai na to rixw exw, thelw apopse na horepsw kai me t'alla ta palia na xemperdepsw...) alla ti thumomoun panta ws fusiognwmia (profanws eiha dei kapoio video clip tis) alla tin apothewsa kai sto prwto revival festival Thessalonikis opou tin upostirixa gia nikitria!
Prwta xehwrisa ti fwni tis. Meta to stul tis. Mou aresei pou i eirwnia tis kai to sikwmeno frudi antikatoptrizontai kai ston "tropo" tis kai sti mousiki tis. Aisthanomai oti ehei mellon giati sa na mou to ekpempei i idia sa na mou to deihnei me tin proswpikotita tis. Kai afto telika einai pou me sunarpazei-i afthentiki tis proswpikotita, pou de se koroidevei, de sou haidevei omws kai t'aftia, se iremei alla kai se kanei na koitas gurw sou me aporia. Mia anisihi nea kallitehnida pou irthe gia na meinei kai o,ti kanei uparhei apopsi kai logos pou to kanei. Kai to proigoumeno album tis itan tromera endiaferon kai to neo tis meeting deihnei na ehei kerdisei tis entupwseis! Emeis den ehoume apla apo to na perimenoume na mas ekplissei kai na mas kanei na arnithoume tis sigourias ta kuvika...

europanos είπε...

Εντάξει εμένα δε μου αρέσει η Ευσταθία αλλά το ΚΑΠΟΤΕ έχει ωραίους στίχους και ρυθμό (ή είναι το βιντεοκλίπ που μου αρέσει;)

To Katinaki είπε...

Kala! Trelo afierwma gia mia apo tis pio aksiologes eksereseis ston kanona pou leei oti i elliniki mousiki exei parakmasei!

Mpravo kai kalytero tragoudi tis gia mena einai to: One night stand apo to xwris esena!

Keep up the good work!